Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Мраморен кекс Класика

Мраморен кекс Класика

Мраморен кекс Класика
Снимка: Кристиан Александров
1 / 4
21/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Невероятен мраморен кекс - класика, която трябва да се опита"

Необходими Продукти

  • захар - 1 ч.ч.
  • краве масло - 100 г меко
  • жълтъци - 3 бр.
  • белтъци - 3 бр.
  • прясно мляко - 3/4 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимонена захар - 1 пакетче
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • брашно - 2 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • какао - 2 с.л.
  • За глазурата
  • шоколадов кувертюр - 100 г / или черен шоколад/
  • масло - 1/2 ч.л.
  • мляко - 2 с.л. прясно
  • захарни пръчици - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме маслото в купа и добавяме захарта. Разбиваме с миксера 2-3 минути и добавяме жълтъците, ванилията и лимонената захар.

Продължаваме да разбиваме още малко и сипваме млякото, бакпулвера, солта и брашното. Отново разбиваме до хомогенност.

В отделна купа разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме в сместа. Разбъркваме и отделяме 1/3 от кексовата смес. Към тази 1/3 част добавяме какаото.

Поставяме хартия за печене в правоъгълна кексова формичка и изливаме половината от бялата смес. След това по средата с лъжица по дължина разпределяме половината от кафявата смес.

Върху кафявата ивица пак с лъжица разпределяме останалото количество бяла смес, а отстрани на нея правим две ивици от останалата кафява смес.

Печем мраморния кекс в загрята фурна на 200 градуса 10 минути, след това намаляваме температурата на 180 градуса и печем още около 20 минути или до готовност.

Оставяме шарения кекс да се охлади.

Разтопяваме кувертюра, добавяме маслото и млякото и разбъркваме хубаво. Заливаме готовия изстинал кекс с глазурата и поръсваме със захарни пръчици.

Оставяме 1-2 часа, за да се стегне глазурата, нарязваме на парчета и сервираме мраморен кекс Класика с ароматно кафе или чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: