Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кадаиф»Славееви гнезда (Bülbül yuvasi, Kus yuvasi)

Славееви гнезда (Bülbül yuvasi, Kus yuvasi)

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Славееви гнезда (Bülbül yuvasi, Kus yuvasi)
Снимка: Христинка Колева
5 / 6
30/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10
"Не знаем художник или кулинар е изобретил този вариант на кадаиф, но е страхотен"

Необходими Продукти

  • кадаиф - 500 г суров
  • краве масло - 125 г
  • бадеми
  • лешници
  • орехи
  • шамфъстък
  • за сиропа
  • захар - 700 г
  • вода - 600 мл
  • кората на лимон - 1/2 бр.
  • сок от лимон - 1/2 бр.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кравето масло се разтопява. Излива се върху кадаифа и с помощта на ръце хубаво се омаслява.

Взема се малко от кадаифа и се навива на пръста. Поставя се в силиконова форма за мъфини, като се придава форма на гнездо.

Ядките се натрошават на едро. В средата на гнездото се поставя от ядките.

Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

Оставят се да изстинат във формичките.

Захарта се залива с водата и се вари гъст сироп. Прибавят се солта, настърганата лимонова кора и лимоновият сок.

Сиропът се оставя да изстине.

Славеевите гнезда се заливат с 2-3 с. л. от сиропа.

Получават се хрупкави и напоени със сироп много вкусни Славееви гнезда.

Да ви е сладко с този уникален турски десерт!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Светлана Стоянова
Светлана Стоянова
Опитах ги за пръв път в Йордания. Невероятно вкусни!!!! Турските са по-сиропирани и сладки, с повече захар.
25.02.2023 15:17