Начин на приготвяне
Нарязваме зеленчуците и кренвирша на дребни кубчета. Загряваме олиото в тиган и запържваме последователно лука и чушките за по 2-3 минути.
Добавяме домата и щом си пусне течноста прибавяме и кренвирша. Когато той леко се запържи добавяме и ориза. Отново запържваме за кратко.
След това наливаме вода (2 ч.ч.), овкусяваме със сол и чубрица (на вкус) и оставяме на среден огън да къкри докато водата бъде поета от ориза и той стане готов.
Когато оризът е готов го снемаме от котлона и още горещ го разпределяме на топки в 6 чинии.
В средата на всяка топка ориз правим нещо като кладенче в което чукваме по 1 яйце ( внимаваме да не избяга от гнездото).
Така оформените гнезда слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути.
Оризовите гнезда са готови.