Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кадаиф»Славееви гнезда (Bülbül yuvasi, Kus yuvasi)

Славееви гнезда (Bülbül yuvasi, Kus yuvasi)

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2764k7181
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10
"Не знаем художник или кулинар е изобретил този вариант на кадаиф, но е страхотен"

Необходими Продукти

  • кадаиф - 500 г суров
  • краве масло - 125 г
  • бадеми
  • лешници
  • орехи
  • шамфъстък
  • за сиропа
  • захар - 700 г
  • вода - 600 мл
  • кората на лимон - 1/2 бр.
  • сок от лимон - 1/2 бр.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кравето масло се разтопява. Излива се върху кадаифа и с помощта на ръце хубаво се омаслява.

Взема се малко от кадаифа и се навива на пръста. Поставя се в силиконова форма за мъфини, като се придава форма на гнездо.

Ядките се натрошават на едро. В средата на гнездото се поставя от ядките.

Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

Оставят се да изстинат във формичките.

Захарта се залива с водата и се вари гъст сироп. Прибавят се солта, настърганата лимонова кора и лимоновият сок.

Сиропът се оставя да изстине.

Славеевите гнезда се заливат с 2-3 с. л. от сиропа.

Получават се хрупкави и напоени със сироп много вкусни Славееви гнезда.

Да ви е сладко с този уникален турски десерт!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Светлана Стоянова
Светлана Стоянова
Опитах ги за пръв път в Йордания. Невероятно вкусни!!!! Турските са по-сиропирани и сладки, с повече захар.
25.02.2023 15:17