Начин на приготвяне
Подгответе необходимите продукти, изчистения плод касис измийте много добре под течаща вода и прецедете.
Добре намачкайте плода (може и през месомелачка) и прекарайте през сито, като отделите сока им.
Изсипете останалата каша в тенджера и добавете водата, поставете на умерен огън и варите след завиране 5 минути.
Прецедете бульона на плода през сито, разтворете в него захарта и варите на слаб огън за около 10-12 минути.
Прибавете изцедения предварително сок към сиропа, поставете на котлона и след като заври, премахнете от огъня.
Измийте съдовете за консервиране (стъклени буркани, шишета), поставете ги в тенджера и налейте вода, стерилизирайте ги за 5 минути заедно с капаците.
Налейте горещия домашен сироп в стерилните съдове и навийте капачките.
От посочените продукти получавате 500 мл сироп от касис.
Обърнете затворените съдове с капака отдолу, увийте ги с одеяло и ги оставете да изстинат напълно.
Съхранявайте сиропа от касис в килер или изба.
Успешна подготовка на този сок от касис за зимата!