Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с леща

Баница с леща

Баница с леща
Снимка: Илиана Първанова
3 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Приятна изненада под формата на сочна баница с леща"

Необходими Продукти

  • леща - 1 ч.ч. кафява
  • вода - 3 ч.ч. (по 250 мл)
  • сода - 1/2 ч.л.
  • лук - 1 малка главичка
  • моркови - 1 бр. средно голям
  • манголд - 10 листа
  • пресен лук - 1 връзка перца
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна, фина
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • черен пипер -   1/4 ч.л.
  • червен пипер - 1/3 ч.л.
  • шарлан - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме няколко пъти кафявата леща и я сипваме във врящата вода. След като водата отново заври - вече с прибавената леща, сипваме содата, тъй като тя ще ускори сваряването на варивото.

Малко след това добавяме и нарязаните на ситно лук и морков. Оставяме лещата със зеленчуците да се вари без да я захлупваме с капак, като често разбъркваме с дървена бъркалка.

След  като зърното се свари и излишната вода се изпари, сваляме от котлона и оставяме да изстине. Докато това стане, измиваме прясно набраните от градината манголд и пресен лук, и ги нарязваме на ситно.

Добавяме ги към изстиналата леща и разбъркваме заедно с подправките - хималайска фина сол, червен пипер, черен пипер, кимион. Разстиламе фините кори за баница.

Ще използваме за 6 рула -  6 кори (по 1 кора кора на руло) и така ще се получи сочна баница и в същото време икономична. В случай че искаме да е по хрупкава, може да използваме по 2 кори на руло, намазани с шарлан между тях.

Намазваме с шарлан фината кора за първото руло, разстиламе в единия край (от по-късата страна) 1/6  от плънката и навиваме баницата на руло.

Работим бързо, тъй като  плънката е сочна, а кората омеква. Подреждаме рулата в правоъгълна тавичка, намазана с шарлан.

Намазваме вкусната постна баница и отгоре с шарлан и печем на 180 градуса за около 25-30 минути до златиста коричка.

Лесна и вкусна сочна веган баница с леща, подходяща и за постите. Градинска, ароматна и засищаща!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: