Крем карамел с лимонов сос

АдриаАдриаНовак
14/09/2013
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 345
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг3.7 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 1.5 л
  • яйца - 10 бр.
  • захар - 600 г
  • ванилия - 5 пак.
  • лимонов сок - 200 мл прясно изцеден
  • захар - 3 с.л. или на вкус
  • мед - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В сух тиган се изсипват около 200 г от захарта и се разтопяват при непрекъснато бъркане. Когато сместа получи червеникаво-кафяв цвят се сипват 100 мл хладка вода.

Хубаво се разбърква и сместа се вари до сгъстяване. Когато се сгъсти се разпределя на дъното на 8-10 подходящи огнеупорни купички и се оставя да се втвърди.

Останалата захар (400 г) се влива в млякото и се разбърква до пълното ѝ разтваряне. Сместа се кипва, след което се отстранява от огъна и се охлажда до 50-60 градуса чрез разбъркване.

Когато се охлади около 1/3 от подсладеното мляко се добавят при предварително разбитите яйца и се объркват, след това всичко се връща обратно в млякото, добавят се пакетчетата ванилия и се разбърква. Разсипете сместа в приготвените съдове и подредете в тава, пълна със студена вода.

Печете крем-карамела в загрята на 180-200 градуса фурна до готовност. Оставете крем-карамела да се охлади. При поднасяне купичките се обръщат върху подходяща чиния, гарнират се с лимоновия сос.

За соса сварете 10 минутилимоновия сок със захарта. Охладете и разбъркайте с лъжица мед.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар