Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Лимонов пай с карамел

Лимонов пай с карамел

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5526k1k3k5
Лимонов пай с карамел
Снимка: Людмила
1 / 2
26/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Свеж и лесен за приготвяне десерт, подходящ за летния сезон Перфектна комбинация между лимоновия аромат и карамеления вкус"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 1.5 ч.ч.
  • грис - 1/3 чаша
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • кисело мляко - 4.5% масленост, 1 брой (400 г)
  • заквасена сметана - 1 брой (около 380 г)
  • пудра захар - 2 ч.ч.
  • лимони - 1 бр.
  • захар - 2 с.л. за карамел
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много свеж и лесен за приготвяне пай, подходящ за летния сезон. Ето как го правя.

Първо подготвям блата, разбивам 2 яйца с чаена чаша захар, вместимост на чашата 200 мл, добавям 1 ч.ч. прясно мляко и 1 1/2 ч.ч. брашно плюс 1/3 ч.ч. пшеничен грис и 1 бакпулвер.

Всичко се разбива хубаво и сместа се сипва в тава, намазана с меко масло. Размери на тавата - 30х40 см.

Печем на 180 градуса с вентилатор до суха клечка!

През време на печенето на блата разбивам добре 1 кофичка кисело мляко от 4.5% масленост и 1 кофичка заквасена сметана с 2 ч.ч. пудра захар или докато на вас ви стане достатъчно сладко, сока на половин лимон и настъргана кора от цял лимон.

Другото нещо, което правим през времето на печене на блата, е да си карамелизираме 2 супени лъжици захар, слагаме карамела върху хартия за печене, като го разстиламе тънко. Охлаждането може да стане и в хладилника, камерата.

Когато блатът е готов и леко охладен, го нарязвам на квадрати и отгоре му сипвам млечната смес. Най-отгоре поръсвам с натрошен карамел. И остава най-трудната част, сладкишът трябва да престои минимум 3-4 часа в хладилника, за да може блатът да поеме сиропа от млякото.

Най-добре е да престои една нощ и да се хапне на следващия ден.

Лимоновият пай с карамел е много свеж!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: