Начин на приготвяне
Яйцата се оставят от предния ден да се темперират до стайна температура. Желатинът се накисва за десетина минути, после се разтапя на водна баня.
500 мл от млякото се загрява на водна баня. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Брашното се размива на кашичка със 100 мл мляко и се влива при разбитите жълтъци. Тази смес се излива с разбъркване с загрятото мляко.
След като се дръпне от огъня и постои 5 минути, се добавя разтопеният желатин.
Белтъците се разбиват на сняг. За разлика от сметаната, белтъците трябва да със стайна температура и да се разбиват в идеално чист и сух съд, в тях да не е попаднал жълтък или някаква мазнина.
Първо към поизстиналото, но още горещо мляко постепенно и с разбиване с телта се добавят разбитите белтъци. След това се разбива сметаната. Трябва да е много студена, но не замръзнала, съдът, в който се разбива, и дори телта също трябва да са с температура на хладилник. Така ще стане бързо пухкава. В противен случай има риск да се пресече и маслото да изплува отгоре.
Разбитата сметана и ванилията се добавят постепенно към изстиналия, но все още не втвърдил се от желатина крем.
Този млечен крем може да се използва за: торти, еклери, като десерт в купички, гарниран с орехи и сладко.
Коментари
С тови крем си взех дипломата от ТОХ - а.