Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Малки пухкави фокачи

Малки пухкави фокачи

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Малки пухкави фокачи
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Хапнете си една малка фокача - ей така, защото сте минали покрай пълната чиния"

Необходими Продукти

  • брашно - до 300 г
  • вода - 70 мл
  • прясно мляко - 70 мл
  • мая - 8 г от кубче
  • захар - щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • морска сол - едра
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете водата и прясното мляко, затоплете леко.

Разтворете маята с щипка захар. Пресейте брашното със солта.

Излейте течността с разтворената мая и добавете 2 с.л. зехтин.

Замесете меко тесто. Сложете го в купа, намажете с 1 с.л. зехтин, покрийте с кърпа и оставете на топло, докато удвои обема си.

На набрашнена повърхност разточете втасалото тесто с дебелина 3-4 мм.

С чаша диаметър 10 см изрежете кръгове. Сложете ги в тава, застлана с хартия за печене, и поръсете всяка фокача с едра морска сол.

Оставете тавата на топло за 30 мин, докато тестото се отпусне и с вилица или пръст притиснете на няколко места малките питки.

Изпечете фокачите на 180°C в предварително загрята фурна до приятен загар.

Топлите малки пухкави фокачи намажете със зехтин.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: