Начин на приготвяне
Смесете водата и прясното мляко, затоплете леко.
Разтворете маята с щипка захар. Пресейте брашното със солта.
Излейте течността с разтворената мая и добавете 2 с.л. зехтин.
Замесете меко тесто. Сложете го в купа, намажете с 1 с.л. зехтин, покрийте с кърпа и оставете на топло, докато удвои обема си.
На набрашнена повърхност разточете втасалото тесто с дебелина 3-4 мм.
С чаша диаметър 10 см изрежете кръгове. Сложете ги в тава, застлана с хартия за печене, и поръсете всяка фокача с едра морска сол.
Оставете тавата на топло за 30 мин, докато тестото се отпусне и с вилица или пръст притиснете на няколко места малките питки.
Изпечете фокачите на 180°C в предварително загрята фурна до приятен загар.
Топлите малки пухкави фокачи намажете със зехтин.
Да ви е сладко!