Начин на приготвяне
Бобът се слага да се вари в тенджера. След като започне да ври, се изхвърля първата водата и се напълва топла вода в тенджерата.
Когато заври бобът отново, се добавят 2 с.л. олио и нарязаният на ситно лук.
След като поври, добавете нарязаните на ситно морков и чушка. Сипете ги при боба и оставете да си къкри бобът.
След като са омекнали зеленчуците и бобените зърна, добавете еленския бут, който сте нарязали на не много едри парчета, оставете да си къкри на котлона.
През това време сгорещете олио около 50 мл, след като се сгорещи, добавете 2 ч.л. червен пипер и разбъркайте.
Изсипете сгорещеното олио към родопската боб чорба, разбъркайте и оставете да поври поне още 10-15 мин.
Накрая махнете от котлона и овкусете със сол и добавете пресен джоджен.
Да ви е сладко!
Бобът с еленски бут е ястие, което се предлага в Еленския балкан и е уникално вкусно!