Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Салата от миди по пиратски

Салата от миди по пиратски

Станислава ВълковаСтанислава Вълкова
Иноватор
3392k8512
Салата от миди по пиратски
Снимка: Станислава Вълкова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"На бас, че не сте хапвали такива миди по пиратски друг път - истинско съкровище са"

Необходими Продукти

  • миди с черупки - 1 г пресни черни
  • лук - 2 глави
  • чушки - 2 бр. червена и зелена
  • моркови - 1 бр. голям
  • тиквичка - 1 бр.
  • олио - 100 мл или зехтин
  • ябълков оцет - 70 мл
  • черен пипер - 10 бр. зърна
  • магданоз - 6 листа
  • дафинов лист - 2 бр
  • зеленчуков бульон - 1 кубче Маги
  • топла вода - 200 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените и добре измити миди се запарват в тенджера с малко вода, докато се отворят. След това от тях се отделят ядките, като се почистват внимателно, без да се скъсат тревните им пипала.

Бульонът, изтекъл от попарените миди, се оставя да се утаи, след което внимателно се прецежда през гъсто сито. Към него се добавя кубчето зеленчуков бульон и се разбърква.

Лукът се нарязва на шайби, чушките - на ивици, морковите и тиквичката - на колелца.

Запържват се в нагорещен тиган с малко мазнина, докато омекнат и се овкусяват с черен пипер, оцет, дафинов лист и накълцан магданоз .

Всичко се залива с приготвения миден бульон, подправя се със сол и захар и се оставя да ври 10 минути.

След това се прибавят мидите за врат за още 10 минути, докато водата се изпари. Оставя се да се охлади напълно.

Вкусната салата от миди се поднася топла или студена, поръсена с магданоз и резенчета лимон.

Топлата и студена топлинна обработка на мидите се прилага при приготвяне на всички видове ястия и супи с миди, тъй като само по този начин се запазва техният аромат.

Да ви е сладко с тази салата от миди по пиратски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: