Начин на приготвяне
Почистените и добре измити миди се запарват в тенджера с малко вода, докато се отворят. След това от тях се отделят ядките, като се почистват внимателно, без да се скъсат тревните им пипала.
Бульонът, изтекъл от попарените миди, се оставя да се утаи, след което внимателно се прецежда през гъсто сито. Към него се добавя кубчето зеленчуков бульон и се разбърква.
Лукът се нарязва на шайби, чушките - на ивици, морковите и тиквичката - на колелца.
Запържват се в нагорещен тиган с малко мазнина, докато омекнат и се овкусяват с черен пипер, оцет, дафинов лист и накълцан магданоз .
Всичко се залива с приготвения миден бульон, подправя се със сол и захар и се оставя да ври 10 минути.
След това се прибавят мидите за врат за още 10 минути, докато водата се изпари. Оставя се да се охлади напълно.
Вкусната салата от миди се поднася топла или студена, поръсена с магданоз и резенчета лимон.
Топлата и студена топлинна обработка на мидите се прилага при приготвяне на всички видове ястия и супи с миди, тъй като само по този начин се запазва техният аромат.
Да ви е сладко с тази салата от миди по пиратски.