Начин на приготвяне
Приготвяне:
Първо, направете захарния сироп, като в тенджера сложите водата и захарта.
Оставете на котлона да ври на средна температура до получаване на гъст сироп.
След като е готов, го оставете да изстине. Разтопете маслото.
В хубаво намазнена тава сложете 5 бр. кори, след което намажете равномерно с масло и поръсете с част от орехите.
Отгоре наредете още 5 бр. кори, пак масло и орехи и така до края (разпоредете си орехите, така че да ви стигнат за 3 реда).
Нарежете баклавата и я залейте със 150°C разтопено масло.
Загрейте фурната на горен и долен реотан на 160-170°C и печете за около 40-50 мин и до получаване на кафяво-златист цвят.
Извадете я от фурната и я залейте със студения сироп.
Когато класическа баклава се охлади, я оставете в хладилника за около 12 часа, след което може да ѝ се насладите.
Надявам се рецептата за тази домашна баклава да ви хареса, споделете мненията си.
Приятен апетит! ❤️