Облечени патладжанчета

Облечени патладжанчета
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Толкова са апетитни тези патладжанчета, че веднага ни се прииска да ги съблечем"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • лук - 1 глава настърган /или ситно нарязан/
  • червен пипер - 1 ч.л. смлян
  • черен пипер - 1 к.л.
  • галета - 2 с.л.
  • магданоз - 3 - 4 стръка (нарязан на ситно)
  • вода - 2 с.л.
  • патладжани - 4 - 5 бр. малки /или 3 по - големи/
  • сол
  • кашкавал - настърган, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и изпечете патладжанчетата във фурната или в чушкопек. Обелете ги, без да им отделяте дръжките. Посолете ги.

Сложете каймата в купа и добавете солта, настъргания лук, червения и черния пипер, галетата, наситнения магданоз и водата. Омесете хубаво.

Откъснете топка от каймата, голяма, колкото шепата ви, и я разстелете върху стреч фолио или домакински найлон.

Притиснете с пръсти до плоско кюфте и покрийте отгоре с още едно парче фолио или найлон.

С дървена лопатка, бъркалка или каквото подходящо имате под ръка, потупайте отгоре каймата да стане като плосък лист.

Отстранете горния найлон и поставете върху каймата едно изпечено патладжанче.

Увийте го в каймата, като си помагате с долното парче найлон и оставете дръжката на патладжанчето да стърчи извън каймата.

Постъпете така и с останалата кайма и патладжанчета.

Наредете увитите в каймата патладжанчета върху намазнена домакинска хартия в тава.

Сложете патладжаните с кайма да се изпекат в загрята фурна на 200 градуса за около 30 мин (до апетитно запичане на каймата), като 5 минути преди да извадите вкусните пълнени патладжани, по желание ръснете върху всяко настърган кашкавал.

Поднесете облечените патладжанчета с чесново кисело мляко или доматен сос и гарнирайте в чинията с нарязани зеленчуци.

Източник: Asq Ivanova - Българските ястия и рецепти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: