Начин на приготвяне
Измийте и изпечете патладжанчетата във фурната или в чушкопек. Обелете ги, без да им отделяте дръжките. Посолете ги.
Сложете каймата в купа и добавете солта, настъргания лук, червения и черния пипер, галетата, наситнения магданоз и водата. Омесете хубаво.
Откъснете топка от каймата, голяма, колкото шепата ви, и я разстелете върху стреч фолио или домакински найлон.
Притиснете с пръсти до плоско кюфте и покрийте отгоре с още едно парче фолио или найлон.
С дървена лопатка, бъркалка или каквото подходящо имате под ръка, потупайте отгоре каймата да стане като плосък лист.
Отстранете горния найлон и поставете върху каймата едно изпечено патладжанче.
Увийте го в каймата, като си помагате с долното парче найлон и оставете дръжката на патладжанчето да стърчи извън каймата.
Постъпете така и с останалата кайма и патладжанчета.
Наредете увитите в каймата патладжанчета върху намазнена домакинска хартия в тава.
Сложете патладжаните с кайма да се изпекат в загрята фурна на 200 градуса за около 30 мин (до апетитно запичане на каймата), като 5 минути преди да извадите вкусните пълнени патладжани, по желание ръснете върху всяко настърган кашкавал.
Поднесете облечените патладжанчета с чесново кисело мляко или доматен сос и гарнирайте в чинията с нарязани зеленчуци.
Източник: Asq Ivanova - Българските ястия и рецепти