Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Табуле»Лятна салата Табуле с булгур, краставица и тученица

Лятна салата Табуле с булгур, краставица и тученица

Лятна салата Табуле с булгур, краставица и тученица
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
15/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Любимата салата Табуле в летен вариант"

Необходими Продукти

  • краставица - 1 бр., голяма
  • домати - 5 бр. средно големи
  • пресен лук - 2 - 3 стръка с главичките
  • джоджен - 3 - 5 стръка, пресен
  • тученица - 1 връзка, свежи стръкчета
  • магданоз - 1 връзка, без дръжките
  • хималайска сол - ½ ч.л., на вкус
  • лимонов сок - 1 с.л., на вкус
  • шарлан - 2 с.л. слънчогледово масло
  • бял оцет - 1 с.л. (оцет Балсамико)
  • За варивото
  • булгур - ½ ч.ч. пшеничен
  • хималайска сол - ½ ч.л.
  • вода - 1 и ½ ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, сваряваме за около 10-15 минути пшеничния булгур (1/2 ч.ч.) в съотношение 1:3 в 1 и ½ ч.ч. вода, подправен с ½ ч.л. хималайска сол.

След като зрънцето е сварено, дръпваме тенджерката от котлона и оставяме да изстине. В случай че има излишна водичка, го разстиламе в средно голяма тавичка, за да изпръхне.

През това време в дълбока купа, удобна за разбъркване, сипваме свежите зеленчуци, нарязани на ситно: 1 голяма свежа краставица, 5 средно големи домата, 2-3 стръка пресен лук с главичките, 3-5 стръка пресен джоджен, листенца тученица от 1 връзка свежи стръкове и 1 връзка магданоз – без дръжките.

Сипваме изстиналия булгур към салатата и подправяме на вкус с овкусяващите съставки: фино смляна хималайска сол, прясно изцеден лимонов сок, студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло шарлан и оцет Балсамико – бяла балсамова подправка за салати.

Разбъркваме със салатна бъркалка и сипваме салатата Табуле по порциите.

Поднасяме свежата лятна салата Табуле с булгур, краставица и тученица, леко охладена за обяд – лека и засищаща лятна салата.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: