Родопска боб чорба

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Родопска боб чорба
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Обичаме традициите, особено когато са толкова вкусни - като тази родопска боб чорба"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г смилянски, шарен
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 2 глави
  • джоджен - 1 с.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • девесил - 1 ч.л.
  • брашно - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - 0.5 ч.ч.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и накиснете боба от вечерта в студена вода.

На следващия ден прецедете водата и налейте друга чиста вода, поставете на котлона да се вари.

Десет минути след завиране, отново прецедете и налейте чиста вода, добавете 3 с.л. от олиото.

Прибавете нарязаните на кубчета 1 глава лук и морковите, варите традиционната боб чорба, докато бобът омекне напълно. Прибавете нарязаните джоджен, девесил.

Пригответе си запръжката, с нея чорбата става по-вкусна. В тиган прибавете останалото олио, нарязания на ситно лук.

След кратко запържите, добавете малко брашно, запържете добре, като в края прибавяте червения пипер, разбъркайте и премахнете запръжката от огъня.

Изсипете запръжката в тенджерата при боба и оставете да поври за около 10 минути заедно с боба.

Сервирайте родопската боб чорба, поръсена със ситно нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Боряна Атанасова
Боряна Атанасова
Много вкусно стана, само че аз добавих и чушки. Като подправка сложих и бабина душичка.
11.09.2022 20:18