Начин на приготвяне
Почистете, измийте и накиснете боба от предната вечер. На сутринта, когато вече е набъбнал, го сложете в тенджера с вода и лъжичка захар, така ще уври по бързо. Оставете да кипне и махнете от котлона. Изцедете водата, изплакнете и сложете отново в тенджера с вода и оставете да ври на средна температура.
Нарежете лука, чушката, домата и моркова на дребно, сложете ги в тиган със зехтина и запържете за кратко. Измийте една сушена чушка и я начупете при боба и добавете пържените зеленчуци. Сложете капак и оставете да ври до готовност на боба.
Вземете едно бурканче с винтова капачка, сложете в него червения пипер, лют и брашното, сипете малко студена вода, затворете капачката и разтръскайте бурканчето.Така брашното и пиперът ще се разредят и няма да станат на бучки.
Изсипете получената смес в боба, сложете и подправките. Разбъркайте и оставете десетина минути.
Накрая поръсете с пресен джоджен и магданоз. По желание може да направите чорбата с месо или колбас.Аз в случая ползвах парче наденица, което сложих за кратко на грил тигана. При поднасяне сложих парче наденица и сипах от чорбата.
Коментари