Начин на приготвяне
Почистете и накиснете боба от вечерта в студена вода.
На следващия ден прецедете водата и налейте друга чиста вода, поставете на котлона да се вари.
Десет минути след завиране, отново прецедете и налейте чиста вода, добавете 3 с.л. от олиото.
Прибавете нарязаните на кубчета 1 глава лук и морковите, варите традиционната боб чорба, докато бобът омекне напълно. Прибавете нарязаните джоджен, девесил.
Пригответе си запръжката, с нея чорбата става по-вкусна. В тиган прибавете останалото олио, нарязания на ситно лук.
След кратко запържите, добавете малко брашно, запържете добре, като в края прибавяте червения пипер, разбъркайте и премахнете запръжката от огъня.
Изсипете запръжката в тенджерата при боба и оставете да поври за около 10 минути заедно с боба.
Сервирайте родопската боб чорба, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Коментари