Начин на приготвяне
Продуктите в рецептата измерваме с чаена чаша – 250 мл.
Смиламе ореховите ядки в блендер / нутри булет. В купа (добре подсушена, за да няма и капка вода) разбиваме с миксер белтъците до получаване на бял сняг.
Разбъркваме (вече ръчно с друга бъркалка) разбитите белтъци в купата с фино смлените орехи, кафявата кристална захар и ванилията. Сгъстяваме сместа с малко брашно (царевично), докато се получи лепнещо тесто.
Намазваме си дланите с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и оформяме малки топченца (около 3 см), които подреждаме на разстояние в тава, постлана с хартия за печене. Изпичаме ореховките на 180 градуса за около 10-15 минути, като внимаваме да не се препекат отдолу.
В случай, че прекалено бързо се запекат отдолу, за да не изгорят – може да превключим фурната на 10-та минута, да пече само на долен реотан, докато станат готови. След като ги извадим от фурната изчакваме няколко минутки, леко да изстинат, за да ги отлепим по-лесно от хартията за печене.
След това ги прибираме и съхраняваме в кутия, за да не се втвърдяват още повече, а да останат мекички с хрупкава коричка!
Лесни и експресни в сравнение с класическите ореховки, тъй като не обработваме белтъците на водна баня.
Невероятно вкусни, ароматни и хрупкави - Ореховки за чудо и приказ!
Чудно Вкусно!