Ореховки за чудо и приказ

Ореховки за чудо и приказ
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"За тези разкошни ореховки хората се редят на опашка"

Необходими Продукти

  • орехи - 2/3 ч.ч.
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • белтъци - 2 бр.
  • ванилия - 1 пакетче
  • царевично брашно - около 5 с.л.
  • шарлан - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите в рецептата измерваме с чаена чаша – 250 мл.

Смиламе ореховите ядки в блендер / нутри булет. В купа (добре подсушена, за да няма и капка вода) разбиваме с миксер белтъците до получаване на бял сняг.

Разбъркваме (вече ръчно с друга бъркалка) разбитите белтъци в купата с фино смлените орехи, кафявата кристална захар и ванилията. Сгъстяваме сместа с малко брашно (царевично), докато се получи лепнещо тесто.

Намазваме си дланите с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и оформяме малки топченца (около 3 см), които подреждаме на разстояние в тава, постлана с хартия за печене. Изпичаме ореховките на 180 градуса за около 10-15 минути, като внимаваме да не се препекат отдолу.

В случай, че прекалено бързо се запекат отдолу, за да не изгорят – може да превключим фурната на 10-та минута, да пече само на долен реотан, докато станат готови. След като ги извадим от фурната изчакваме няколко минутки, леко да изстинат, за да ги отлепим по-лесно от хартията за печене.

След това ги прибираме и съхраняваме в кутия, за да не се втвърдяват още повече, а да останат мекички с хрупкава коричка!

Лесни и експресни в сравнение с класическите ореховки, тъй като не обработваме белтъците на водна баня.

Невероятно вкусни, ароматни и хрупкави - Ореховки за чудо и приказ!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: