Начин на приготвяне
Предлагам ви Рецепта лек и ефирен лимонов сос, подходяш и за деца. Можете успешно да замените млякото с бяло вино.
Измийте, подсушете и овкусете рибните филета със сол и черен пипер. Оставете настрана леко да се овкусят за около 20 минути (може да прескочите тази стъпка). След това оваляйте в брашно.
Загрейте масло в тигана и сложете филетата, гответе ги по три минути на страна. Можете да готвите едновременно соса и филетата или първо соса. Лесно е и много бързо, а вкусът е разкошен! Всяка бяла риба е подходяща за този сос.
Лимонов сос с мляко:
1. Разтопете маслото в тенджера на слаб огън. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте, докато получите гладка паста.
2. Добавете млякото, като бъркате непрекъснато.
Гответе, докато сосът се сгъсти.
3. Добавете горчицата, солта, черния пипер, лимоновата кора и лимоновия сок. По желание добавете каперси, ако ви харесват.
Разбъркайте, докато сосът се готви още малко.
Лимонов сос с бяло вино:
Нарежете маслото на малки парченца.
Разтопете ги в тенджера на слаб огън. Когато са добре разтопени, добавете лимоновия сок и коричката, а след това и бялото вино. Смесете добре.
Добавете царевичното нишесте, като разбърквате с бързи движения, докато получите много гладък и кремообразен сос.
След това свалете тигана от котлона и добавете сол и черен пипер по ваш вкус. По желание добавете към виното 2 с.л. сметана и гответе още една минута. Божествен сос ще сготвите, който и вариант да изберете!
Поръсете с магданоз или копър преди сервиране. Поднесете със задушен грах.
А също така помислете за нарязан пресен чесън, който ще даде на ястието много приятна зелена и вкусна нотка. Насладете се!
Филето от тилапия с лимонов сос е чудно ястие!