Начин на приготвяне
Агнето се натрива добре със сол, отвън и отвътре. Оставя се да престои поне 12 часа.
Сваряваме си дреболиите в подсолена вода (без булото) за около 30 минути. Изваждаме ги оставяме да се отцедят и нарязваме на ситно. Запържваме ги в тенджера.
Добавяме нарязаните лук и гъби, пържим за 5 минути. Добавяме подправките и ориза. Разбъркваме добре. Добавяме бульона и варим докато оризът набъбне.
След като плънката е готова, пълним агнето и го зашиваме. Намазваме го с масло, поставяме клонки джоджен и покриваме с булото.
В тавата, в която ще се пече агнето, поставяме летви. Полагаме агнето и около него нареждаме картофите.
Агнето се пече в иззидан в земята трап. Преди да сложим да печем агнето, в трапа трябва да е горяла жар - минимум 4 часа.
Покриваме тавата с алуминиево фолио и поставяме в трапа върху жарта. Покриваме го с метален капак и запечатваме. Печем от 3 до 5 часа.
Печеното Агне в Трап е готово.