Начин на приготвяне
Нарежете агнешките котлети с дебелина около 8 мм или помолете за това в месарницата, от която ги закупувате. Измийте и подсушете с кухненска хартия.
Пригответе маринатата за месото като смесите бялото вино със зехтина, щипка сол, черен пипер, джоджен, лют пипер и половината от розмарина (само листенцата).
Добавете лъжица захар, тя ще направи агнешкото крехко. Разбъркайте и залейте агнешките котлети, така че да са добре напоени от течността, но не е нужно да бъдат изцяло покрити.
Оставете да се мариноват за 4-5 часа.
Обелете и нарежете на едри парченца картофите, а главата чесън обелете от външния пласт суха обвивка. Скилидките сложете върху дъска за рязане и смачкайте леко с широката част на ножа.
В тавичка сипете част от маринатата на агнешкото и сложете картофите и чесъна. Поръсете ги със солчица, останалия розмарин и малко червен пипер.
Тук по грешка аз поръсих с индийско орехче на прах, мислейки че е червен пипер (понякога се случват и такива неща, но точно благодарение на тях откриваме и нови вкусове) и трябва да призная, че стана супер вкусно.
Не се натрапва и усеща силно тази подправка, а само придава по хубав вкус. Ако решите, и вие сложете.
Подредете небрежно агнешките котлети върху картофите, полейте с останалата марината, щипка сол, малко вода (около 150 мл) и още малко зехтин.
Завийте тавата с алуминиево фолио, а ако има капак, използвайте него.
Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, а след това намалете на 150 градуса за около час и 20 минути.
Така бавничко агнешкото с картофи ще си се задуши и пече едновременно, а чесънът и подправките ще го ароматизират прекрасно.
Накрая махнете капака или фолиото и печете агнешкото на по-силен огън, за да се получи приятен загар.
Поднесете маринованите агнешки котлети на фурна топли със свежа зелена салата.
Добър апетит!
Коментари