Начин на приготвяне
Желатинът се разтваря в 30-40 мл вода, трябва да го изчакате да набъбне малко и после да го разтопите на водна баня.
Докато чакате желатина си нарежете на ситно плодовете по избор, може да го направите с всякакъв микс плодове, общо да са 300 г.
Може да го направите с праскови и череши, с пъпеш и малини и с ягоди. В случая на снимката е със сезонни круши. Имайте предвид, че те малко потъмняват.
Препоръчвам Ви при избора на плодове да се спрете на добре узрели, защото в рецептата няма друга предвидена захар, освен тази от самите плодове.
В купа разбъркайте киселото мляко, изварата, ванилия (по желание), есенции по избор. Ако мислите, че няма да Ви е достатъчно сладко, може да добавите и малко стевия (за хората, които не са използвали, имайте предвид, че има леко горчив остатъчен вкус).
След като сте разтворили желатина на водна баня и е изстинал, го добавете към сместа с киселото мляко и бъркайте.
В продълговата форма сложете на дъното всички плодове, равно разпределени и изсипете сместа с киселото мляко и вече добавения в нея желатин. Натрошете на ситно ядки отгоре или намажете тънко с фъстъчено масло.
Парфето се оставя в хладилника да престои една нощ, за да стегне.
* Ако не се стремите да сте в Зоната може да си добавите малко мед за подслаждане.
* Най-лесно е, ако използвате силиконова форма. Ако използвате такава, при изваждането от формата, за да предотвратите случайно разцепване на десерта, потопете за съвсем кратко формата в топла вода и след това обърнете.
* За тези, които искат да знаят повече: това са 5 блока - П, В, М. Протеините са от киселото мляко, желатина и изварата, въглехидратите са от плодовете и мазнините от ядките или фъстъченото масло.
Тази бърза и лесна рецепта за здравословен десерт е на Катина и е в Зелената зона.
Плодовото парфе с кисело мляко от Зоната е готово.
Коментари