Начин на приготвяне
Мислехте си, че с домашен квас може да приготвите само хляб? Е, ето ви идея и за нещо друго - разкошни понички с жив квас. Меки, с обвивка от тънка хрупкава коричка и невероятен вкус.
Да, изисква си повече време, но ако добре си планувате нещата, никак няма да ви се стори досадно.
Когато искате да приготвите тази вкусна закуска, започнете от предния ден, овежавайки вашия квас като го подхраните. Важно е преди да правите нещо с него той да е прясно захранен.
Сипете в купа брашното и водата и разбъркайте на каша, нито много гъста, нито прекалено рядка. Оставете за един час така.
Сложете кваса и захарта, отново хубаво разбъркайте и оставете съда покрит с прозрачно домакинско фолио. Аз обикновено приготвям сместа от вечерта и точно преди да си легна наглеждам дали вече е образувала тук-там мехурчета. Тогава слагам солта и още малко брашно колкото да се получи гъста кашичка, в никакъв случай твърдо тесто.
Приберете в хладилник за цялата нощ и на другата сутрин рано извадете и оставете на стайна температура за предпочитане по- топла, докато видите на повърхността много мехурчета и сместа е удвоила обема си.
Загрейте олиото на умерен до силен огън и изпържете поничките, като загребвате и пускате от тестото с помощта на лъжица.
Пържете до златист загар от двете страни и поднесете топли, поръсени с пудра захар или любимото ви сладко.
Поничките с квас са готови.