Начин на приготвяне
Сложете ситно нарязаните ябълки в чиста платнена торба, която се завързва и се поставя в емайлиран казан (най-добре с фалшиво дъно).
Притиснете торбата с ябълките с дървен похлупак, върху който поставете тежест и залейте с водата с меда или захарта.
Покрийте казана с чист плат и го оставете на студено, за да ферментират ябълките.
След 4-5 седмици съдържанието прелейте внимателно в чист съд и отново се залейте с вода и мед или захар и оставете на същото място.
Повторете още два пъти през 4-5 седмици същата процедура.
След третата ферментация изхвърлете ябълките, квасът оставете да ферментира напълно за 6 – 9 месеца.
Налейте в плътно запушени бутилки ферментиралия прозрачен ябълков квас и ги оставете на студено за още 3-4 седмици.
И най-сетне квасът е готов.