Пухкави содени блини с ябълки

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
801
4k
4k
1k
4
01/08/2020
"Възможно е да съберем цялото семейство на закуска с тези пухкави блини с ябълки "
Приготвяне15 мин.
Готвене15 мин.
Общо30 мин.
Порции9
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо206
  • Преглеждания за месеца205
  • Преглеждания за седмицата38
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - ½ ч.ч.
  • сода - ½ ч.л.
  • захар - 3 с.л.
  • хималайска сол - 1 щипка
  • типово брашно - ½ ч.ч.
  • ябълки - 1 ч.ч. настъргани
  • канела - 1 щипка
  • шарлан - за намазване на тигана (само веднъж)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вълшебните ябълкови блини може да приготвим както със сладки ябълки, така и със зелени ябълки. На снимките блините са със зелени ябълчици, тъй като е чудесна идея да оползотворим по този вкусен начин изпопадалите още недоузрели ябълки от овошките.

А ето и как можем да приготвим бързо и лесно содените блини:

В дълбока купа сипваме яйцето, кристалната захар и киселото мляко, активирано със хлебна сода. Разбиваме с миксер. След това прибавяме хималайската сол и типовото брашно и отново разбиваме с миксер, до получаване на хомогенна гладка смес. Накрая добавяме ябълките (предварително обелени и настъргани), канелата за аромат и разбъркваме.

Загряваме тиган с незалепващо керамично покритие с много малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), който ни е нужен само за първите блини, а останалите приготвяме на сух тиган, защото така се получават по-гладки и пухкави, а и по-здравословни.

Разстиламе малко от гъстата смес, така че да се получи мини палачинка с размер около 10 см и дебелина - колкото искаме да са пухкави. Ако тиганът е достатъчно голям, могат да се съберат 2-3 блини наведнъж, едни до други, без да се докосват, за да не се слепят.

Щом започнат да се образуват малки точици/мехурчета от горната страна, внимателно обръщаме мини палачинките, с помощта на силиконова шпатула за тиган. Задържаме за кратко, докато добие леко кафеникав златист цвят и изваждаме от тигана.

Редим готовите блини в чиния, като всяка нова топла слагаме най-отдолу, за да се запазят мекички и пухкави. От сместа се получават около 9 пухкави блини. Най-вкусни са - току-що приготвени. Сами по себе си – ябълковите блини имат много нежен и приятен сладък вкус, но е още по-завършено, ако ги поднесем с домашно сладко.

Лесни пухкави содени блини с ябълки – за една уютна закуска!

Чудно Вкусно!

Механично метално сито за хубаво тесто
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар