Тракийска зелена лютеница

Иван КацаровИван Кацаров
Чирак
59
943
198
138
12/08/2020
"Знаем, че ви е любопитно и искате да опитате тракийската зелена лютеница, затова ви даваме рецепта "
Приготвяне120 мин.
Готвене180 мин.
Общо300 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 680
  • Преглеждания за месеца150
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази лютеница знам да се приготвя на три места в Тракия – Пловдивското село Труд и съседните села: Строево и Граф Игнатиево, като във всяко има малки различния.

1. Доматите се изпичат на скара или грил тиган, а баба го правеше на плочата на оджака (огнището), което придава на лютеницата неповторим топъл уют.

2. Чушките и патладжаните се изпичат в чушкопек, но на плочата на оджака става по-бързо, защото се пекат повече зеленчуци едновременно. После се задушават под капак или в плик за по-лесно обелване и за финал...се обелват.

3. Лютите чушки се почистват от семето.

4. Всички зеленчуци (зелени домати, чушки, патладжани, люти чушки) се мелят с месомелачката на решетката с най-малките отвори, а дръжките от магданоза се нарязват на ситно.

5. Смлените зеленчуци заедно с дръжките от магданоза, олиото, дафиновия лист и счукания в хаванчето карамфил се слагат да се изваряват при непрекъснато бъркане.

6. Когато водата се изпари и зелената лютеница остане само на мазнина се добавят счукания чесън, черния пипер и оцет. Продължаваме да изваряваме още десетина минути.

7. Сваляме от огъня и добавяме пчелен мед, нарязания на ситно магданоз и предварително запечените и счукани ситно орехи. Изваждаме дафиновите листа и разбъркваме всичко много добре. Подправяме със сол на вкус, като не трябва да е солено, а да има една идея медена сладост.

8. Пълним сухите бурканчета. Стерилизираме ги за 20 минути след завиране на водата. След това, докато са топли, ги обръщаме надолу с капака и оставяме да се охладят.

От дадените количества, в зависимост колко дълго се изварява лютеницата се получават 10 – 12 бурканчета от по 300 мл.

Бележки към рецептата за тракийска зелена лютеница

В случаите, когато лютеницата я правихме по-късно в сезона и вече имаше праз, баба я обогатяваше с праз. Нарязваше 4-5 стръка праз на ситно, изпържваше ги отделно с мазнина и след това ги добавяше към лютеницата. Тогава ставаше наистина блага!

В село Строево в рецептата не слагат мед, а захар; не слагат орехи и карамфил, но слагат бахар.

В Граф Игнатиево слагат мед и карамфил, но не слагат орехи в тракийската зелена лютеница.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ, зелена лютеница се прави и в северна и северозападна България в района на Враца и Кнежа?

Дълбока емайлирана тенджера 12 л. с декор-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока емайлирана тенджера 12 л. с декор
42.00 лв.
32.34 лв.
Виж ››

Ако ви предстои готвене за някакво събитие, не се тревожете, защото емайлираната тенджера от 12 л ще ви се притече на помощ. Тенджерата има красива декорация и капак за удобно съхранение на храната.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар