Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Домашно подсладено кисело мляко в гювече

Домашно подсладено кисело мляко в гювече

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85457119
Домашно подсладено кисело мляко в гювече2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • За 1 гювече
  • прясно мляко - 400 мл с висока масленост (домашно)
  • кисело мляко - 1 с.л. 3, 6% масленост
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • пчелен прашец - 5 - 6 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се слага на котлона. Следи се внимателно, защото не трябва да завира. Когато е толкова топло, че можем да държим кутрето си потопено в течността, тогава млякото е готово за подквасване. Маха се от огъня.

Междувременно, в гювечето се слага лъжицата домашно кисело мляко и много добре се разбива, така че да няма бучици. Взима се малко от прясното мляко и се слага в съда, за да може киселото мляко да не се шокира от топлото прясно мляко и да се пресече.

Когато сме разбили хубаво малкото количество от двете млека, поставени в гювечето, към тях прибавяме ванилената захар и пчелния прашец. Отново разбъркваме. Едва тогава изсипваме внимателно и на тънка струя останалото топло мляко.

Разбъркваме бавно консистенцията, слагаме капака на гювечето и покриваме съда с кърпа или одеяло, така че хубаво да е завит от всички страни. Оставя се да се кваси от 4 до 6 часа, в зависимост от температурата в помещението.

Ако подквасите мляко, което е загрято повече, киселото мляко ще стане по-кисело, но и може да се пресече.

Домашно подсладено кисело мляко в гювече може да се сервира и с плодове. Става вкусно плодове мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: