Начин на приготвяне
Прясното мляко се слага на котлона. Следи се внимателно, защото не трябва да завира. Когато е толкова топло, че можем да държим кутрето си потопено в течността, тогава млякото е готово за подквасване. Маха се от огъня.
Междувременно, в гювечето се слага лъжицата домашно кисело мляко и много добре се разбива, така че да няма бучици. Взима се малко от прясното мляко и се слага в съда, за да може киселото мляко да не се шокира от топлото прясно мляко и да се пресече.
Когато сме разбили хубаво малкото количество от двете млека, поставени в гювечето, към тях прибавяме ванилената захар и пчелния прашец. Отново разбъркваме. Едва тогава изсипваме внимателно и на тънка струя останалото топло мляко.
Разбъркваме бавно консистенцията, слагаме капака на гювечето и покриваме съда с кърпа или одеяло, така че хубаво да е завит от всички страни. Оставя се да се кваси от 4 до 6 часа, в зависимост от температурата в помещението.
Ако подквасите мляко, което е загрято повече, киселото мляко ще стане по-кисело, но и може да се пресече.
Домашно подсладено кисело мляко в гювече може да се сервира и с плодове. Става вкусно плодове мляко.