Начин на приготвяне
Белтъците се разбиват на сняг с половината захар. Прибавя се ванилията, настърганата кора на лимона и олиото.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя останалата захар. Прибавя се към белтъците на порции, като се разбърква внимателно с шпатула.
Сместа се изсипва във форма с размер 26 см, постлана с хартия за печене.
Блатът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 15-20 минути.
Охлажда се върху решетка.
Приготвяне на крема: жълтъците се разбиват с телена бъркалка и към тях се добавят брашното и нишестето. Разрежда се с част от млякото.
Останалото мляко заедно със захарта се загрява до завиране. Налива се към яйцата и се връща на огъня. Вари се до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията и се охлажда.
Сметаната се разбива до плътност.
Охладеният крем се разбива с миксер и към него се добавя сметаната.
Кремът се разделя на две части. Към едната част се прибавя какаото, като предварително е разредено с малко вода.
Кремовете се поставят в пошове с кръгли накрайници.
Блатът се поставя в поднос.
В средата на блата се шприцова част от кафявия крем, около него - белият и т. н. до изчерпване на кремовете.
Захарта за меренгето се смесва с водата и се вари сироп около 5 минути.
Белтъците се разбиват и към тях се излива горещия сироп. Меренгето се разбива до гъста и лъскава маса.
Поставя се в шприц със звездовиден накрайник и се шприцова върху целувчената торта. След това меренгето се минава с домакинска горелка.
Да ви е сладко! Леката торта с меренге е чудна!
Коментари