Лека торта с меренге

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2764k7181
Лека торта с меренге
Снимка: Христинка Колева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Очарователна торта с меренге - лека, мека, вкусна"

Необходими Продукти

  • за блата
  • белтъци - 5 бр.
  • захар - 200 г
  • брашно - 80 г
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • лимонова кора - 1/2 лимон
  • олио - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • течна сметана - 150 мл
  • захар - 150 г
  • жълтъци - 4 бр.
  • брашно - 40 г
  • царевично нишесте - 40 г
  • какао - 2 с.л.
  • за меренге
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 300 г
  • вода - 80 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белтъците се разбиват на сняг с половината захар. Прибавя се ванилията, настърганата кора на лимона и олиото.

Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя останалата захар. Прибавя се към белтъците на порции, като се разбърква внимателно с шпатула.

Сместа се изсипва във форма с размер 26 см, постлана с хартия за печене.

Блатът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 15-20 минути.

Охлажда се върху решетка.

Приготвяне на крема: жълтъците се разбиват с телена бъркалка и към тях се добавят брашното и нишестето. Разрежда се с част от млякото.

Останалото мляко заедно със захарта се загрява до завиране. Налива се към яйцата и се връща на огъня. Вари се до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията и се охлажда.

Сметаната се разбива до плътност.

Охладеният крем се разбива с миксер и към него се добавя сметаната.

Кремът се разделя на две части. Към едната част се прибавя какаото, като предварително е разредено с малко вода.

Кремовете се поставят в пошове с кръгли накрайници.

Блатът се поставя в поднос.

В средата на блата се шприцова част от кафявия крем, около него - белият и т. н. до изчерпване на кремовете.

Захарта за меренгето се смесва с водата и се вари сироп около 5 минути.

Белтъците се разбиват и към тях се излива горещия сироп. Меренгето се разбива до гъста и лъскава маса.

Поставя се в шприц със звездовиден накрайник и се шприцова върху целувчената торта. След това меренгето се минава с домакинска горелка.

Да ви е сладко! Леката торта с меренге е чудна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Дали ще може малко повече информация за сметаната
23.02.2023 16:58
Анонимен
Анонимен
Привет. Не пише колко мл е сметаната
23.02.2023 16:57
1
Покажи всички подкоментари