Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Целувки»Птичи гнезда от белтъчен меренг и крем Шантили

Птичи гнезда от белтъчен меренг и крем Шантили

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Птичи гнезда от белтъчен меренг и крем Шантили
Снимка: marcheva14
1 / 3
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Разкошна целувка, изпълнена с лято и много любов"

Необходими Продукти

  • белтъци - 3 бр. на стайна температура
  • лимонов сок - 1/4 ч.л.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • ванилия - 1/2 ч.л.
  • КРЕМ ШАНТИЛИ
  • сметана - 200 мл студена (висок процент - 35 - 40%)
  • захар - 1 с.л.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • ГАРНИРАНЕ
  • плодове - около 1 ч.ч. пресни ягоди или боровинки, малини и др. дребни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На хартия за печене се рисуват с маркер кръгове, около 10-12 см, през разстояние. Хартията се обръща и се поставя в плоска тавичка.

В купата на миксера или ръчен такъв се изсипват белтъците, разпенват се на умерена скорост и се добавя лимоновият сок.

След това на порции се добавя захарта и се разбива на най-високата степен до твърд сняг. Добавя се и ванилията и се разбива за секунди.

Разбитите белтъци се поставят в пош със звездовиден широк накрайник.

Шприцоват се кръгове по очертанията, а отгоре се шприцова още един за да се получи гнездо и да се получи дупка, където ще се постави крем и плодовете. Поставят се във фурната на 130-140 градуса за около 45-65 мин.

Готовите целувки се охлаждат напълно.

КРЕМ ШАНТИЛИ:

Сметаната се разбива със захарта до твърди върхове. Добавя се и ванилията. Разбива се отново за секунда.

С лъжица се загребва от крема Шантили, поставя се в дупката на гнездото от целувка, а отгоре внимателно се подреждат половинки от ягоди, малина или боровинка.

Птичите гнезда от белтъчен меренг и крем Шантили са готови.

Източник: Matrer Chef Anna Olson

Забележка: Разкошна целувка, изпълнена с лято. Хрупкава, плътна и много свежа от плодовете.

Изключително важно е да споделя нещо, относно печенето на целувката. Изписала съм точно рецептата с указанията на Master Chef Anna Olson, но не зная и не разбирам какви са им фурните, защото на тези градуси, които са посочени не е възможно да се изпече правилно една целувка. Невъзможно е на 130-140 градуса. Това няма да е целувка е въглен. Затова съм ги изпекла така, както аз практикувам - на 90 градуса максимум до 100 за около 90 мин.

Друг вариант, който също използвам, е да ги приготвя и да ги вкарам в гореща фурна на 200 градуса и веднага да изключа фурната и да ги оставя до сутринта. Винаги по този начин имам едни прекрасно изпечени целувки.

Хубавото на този сладкиш е това, че може целувката да се приготви няколко дни предварително, като се държат в буркан или кутия, на сухо място.

От това количество на белтъците при мен излязоха 4 порции. Кръговете, които бях нарисувала, са по-големи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
516
40
30
20
10
Дай твоята оценка: