Начин на приготвяне
Чийзкейкът е много обичана торта с много вариации, избрах рецептата за портокалово -карамелов чийзкейк, с цитрусовата нотка на портокала, която много добре се съчетава с вкусната основа от бисквити с орехов крокант. Невероятно вкусен и ароматен десерт по стара Виенска рецепта, който ще обикнете от първа хапка.
Крема можете да промените по ваш вкус, като добавите яйца. Опитайте това вкусно изкушение. Захаросаните портокалови кори са познатият ни аромат за коледни сладки, приготвени с портокалова кора, нарязани на тънки ивици за придаване на приятна и свежа цитрусова нотка на нашите десерти.
Започваме от предния ден с направата на портокаловите корички, като количеството можете да увеличите от цели необработени портокали - 1 кг с дебела кожа, захар 600 г, вода 1 л, като варите по 2 часа на много слаб котлон. Това количество е добре да съхранявате в бурканче в хладилника и да си го ползвате за различни сладки изкушения.
Захаросани портокалови корички:
За да приготвите захаросаните портокалови корички нарежете необработените портокали с дебелата кора на резени. След това с нож извадете вътрешноста на портокала и го отделете за украса. Нарежете кората на ленти с ширина 0. 5 см и след това на кубчета.
Сварете корите в тенджера с много вода за 5 минути. Изцедете ги и ги оставете да се охладят в купа, пълна със студена вода и лед. Отцедете корите и ги поставете съд, в който ще продължите да ги варите.
Поставете тенджера на котлона с вода и гранулирана захар. Варете всичко до получаване на сироп, след това добавете предварително сварените кори.
Задушете корите в сиропа поне два часа на много слаб огън. Това е за половин доза. Когато са готови, покрийте тенджерата със стреч фолио, правейки дупки с нож. Оставете да почине една нощ, след това повторете същата операция на следващия ден: винаги гответе два часа, покрийте с перфорираното фолио и оставете да се охлади. Това е двойна доза за повече сладкиши. От това количество ще ползваме 100 г. Ако нямате време, купете готови захаросани портокалови корички!
След като сте готови, можете да използвате захаросаните си портокалови кори веднага, за да гарнирате десертите си, като торти и мусове.
Орехов крокант: Загряваме голям тиган на умерен огън и когато стане горещ добавяме маслото, захарта и накрая орехите, нарязани преди това. Разбъркваме непрекъснато, докато маслото и захарта се разтворят добре.
Веднага след като захарта започне да става кафява, изсипете водата и разбъркайте добре, за да сте сигурни, че карамелът покрива добре нашите ядки. Изчакваме сместа да стане лепкава, след което прехвърляме ядките в чиния, застлана с пергаментова хартия.
Наистина е много лесно да изгорите ореховите ядки в карамела. Поради тази причина е важно да добавите вода, веднага щом видите че тя става кафява!
Оставете крокана да се охлади напълно, преди да го натрошите и смесите с бисквитките и маслото.
Подготовка на крема:
Сложете млякото брашното, захарта на котлона и бъркайте до сгъстяването му. Ароматизирайте с ванилия и портокаловите корички. Оставете крема да изстине и с миксер добавете сиренето Лабне или друго по ваш избор, като крема сирене или маскарпоне, или дори масло - 150 г, разбито предварително на пухкав крем. Изберете кое ви допада повече.
Смесваме добре с крема и след това покриваме основата от бисквитките и кроканта. Бисквитките натрошаваме и смесваме с разтопеното масло и ореховия крокант. Разстиламе в тавичка с размери 24-26 см и изсипваме ароматния крем върху тях.
Украсяваме с портокалите, като можете да добавите шоколад и крокант върху тях. Оставете така приготвения зимен чийзкейк за една нощ в хладилника да се ароматизира добре. Сервирайте на другия ден и се насладете!