Начин на приготвяне
Сипете захарта в съд с дебело дъно и поставете на котлона при умерен до силен огън. Капнете няколко капки вода и разклащайте, без да бъркате, докато захарта се карамелизира.
Сложете при карамела ядките, които сте избрали и могат да са всякакъв вид, и продължете да разклащате съда, за да се обгърнат изцяло от пласт карамел.
Сипете върху пласт хартия за печене или силиконова плака, по желание предварително намазнени.
При разстилането на ядките се старайте да не попадат по няколко на куп, а да са възможно най разделени. Действайте бързо, защото карамелът веднага се втвърдява.
Изчакайте да изстинат, преди да консумирате карамелизираните орехи (в случая).
Ако няма да похапвате карамелизираните ядки на момента, то добре е да ги намажете лекичко с олио или зехтин, за да се запазят за по-дълго време и да не омекват.
Съхранявайте ги в добре затворен съд.