Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Лека торта с чия и желирани плодове

Лека торта с чия и желирани плодове

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Лека торта с чия и желирани плодове
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
16/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Вкусна лека торта с чия, от която искаме по-голямо парче и повече желирани плодове, ако може"

Необходими Продукти

  • блат
  • бисквити - 150 г (какао)
  • масло - 75 г
  • ядки - 30 г (орехи, лешници, бадеми)
  • крем
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • захар - 5 или 6 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • чия - 3 с.л.
  • желатин - 10 г
  • още
  • праскова - 1 бр.
  • круша - 1 бр.
  • грозде - 100 г
  • захар - 3 с.л.
  • лимони - 1/3 само сок
  • желатин - 5 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 200 мл прясно мляко накиснете чията и оставете за поне един час.

През това време нарежете плодовете на дребни кубчета. Гроздето разполовете и отстранете семките. Може да ползвате и други плодове по ваш избор и вкус. Изцедете сока на 1/3 лимон и залейте с него плодовете. Добавете 3 с.л. захар, разбъркайте и поставете в хладилник.

След това направете блата за тортата.

Запечете ядките за кратко в сух тиган. Оставете да се охладят и ги нарежете или смелете в блендер.

Смелете бисквитите и разтопете маслото. Смесете бисквитите, маслото и ядките и разбъркайте добре.

Прехвърлете сместа във форма за торта със свалящ се борд 18-20 см. Оформете блат. Поставете в хладилник за 30 минути.

Загрейте сладкарската сметана и прибавете към нея захарта. Количеството на захарта може да е различно в зависимост от това каква сметана ползвате, подсладена или не. Не е необходимо да завира, а само да се разтопи захарта.

Накиснете желатина в 30 мл студена вода и го оставете да набъбне. След това го сложете в съд на водна баня, за да се втечни.

Прибавете желатина към сметаната и разбъркайте. Накрая добавете прясното мляко с чията.

Прехвърлете сместа върху бисквитения блат и сложете в хладилник за 2 часа или докато стегне.

Накиснете и останалия желатин (5 г) в 3-4 с.л. студена вода. Той ще ви трябва за желирания слой с плодовете.

В касерола изцедете сока, който се е образувал от нарязаните плодове. Загрейте го, махнете от котлона и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте до разтварянето му.

Разпределете плодовете върху крема и залейте с плодовия сок.

Върнете леката сметанова торта в хладилник, най-добре за 1 нощ.

След това може да се насладите на тази лятна лека торта с чия и желирани плодове!

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: