Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на блата.
В блендер смиламе бишкотите и ги прехвърляме в купа. Към тях добавяме конфитюра и прясното мляко. С помощта на лъжица започваме да разбъркваме внимателно, докато се получи лепкаво тесто.
Покриваме кръгла тава с хартия за печене. В нея поставяме ринг с диаметър 22 см., а вътре в него разпределяме бишкотената смес.
Пъхаме във фурната и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 мин.
През това време приготвяме крема, като пасираме в блендер прясното мляко, банана, захарта, яйцето и кокосовите стърготини. Така получената смес прехвърляме в тенджерка и слагаме на котлона, за да заври, като разбъркваме периодично.
През това време разтваряме нишестето в малко вода. Щом сместа заври започваме да наливаме на тънка струя нишестето, като бъркаме енергично докато кремът започне да се сгъстява (2-3 мин.). Когато това стане го снемаме от котлона и го оставяме да се поохлади.
Блатът ни вече трябва да е готов, затова го изваждаме от фурната. Изчакваме го да поизстине (около 10 мин.). Внимателно го освобождаваме от ринга и го прехвърляме в подходяща чиния за сервиране. Отново поставяме ринга и изливаме готовия крем. Разпределяме го равномерно и оставяме плодовата торта настрани, докато приготвим желето.
За желето прехвърляме компота в малка тенджерка и го слагаме на котлона да заври. През това време накисваме желатина във водата, а след това го загряваме на водна баня. Когато компотът заври, добавяме към него кокосовите стърготини и разбъркваме.
На тънка струя започваме да прибавяме и желатина, при непрекъснато разбъркване. Снемаме сместа от котлона и я оставяме да изстине за около (15-20 до 30 мин.).
След като това стане внимателно я изсипваме върху тортата и пъхаме в хладилник да постои поне 2 часа. След това я изваждаме и внимателно я освобождаваме от ринга.
Поръсваме обилно със шоколадови стърготини и връщаме за още час в хладилника.
Леката плодова торта е готова.