Начин на приготвяне
Загрейте 600 мл от млякото със захарта. В останалото разбийте нишестето и канелата с щипка сол.
Когато млякото е готово да заври налейте сместа с брашното при непрестанно бъркане.
Сложете канелата и варете на умерен огън 12 минути при непрестанно разбиване. Ако се опитва да загаря по дъното веднага намалете силата на огъня.
Трябва да получите гъст млечен крем.
Сипете крема в силиконова форма 25х25 см или подобни размери. Целта е пластът да е с дебелина 2 см.
Оставете да изстине и приберете в хладилник за 2 часа или докато хубаво стегне.
Обърнете плочката от стегнат крем върху кухненска дъска и нарежете на приблизително 24 порции.
Овалвайте всяко парче в брашно и после в разбито яйце и пържете в обилно количество олио до златист загар.
Готовите порции лече фрита оваляйте в около 100 г захар, омесена с канела. Направете това докато още са топли.
Да ви е сладко!
* Лече Фрита е традиционен испански десерт, подготвян задължително по великденските празници, но също и през цялата година.
Базата му е мляко, захар, нишесте и брашно, подобно на обикновен крем, с тази разлика, че количеството на сгъстяващата съставка брашно или нишесте е повече, с което се постига по-гъста консистенция.
Така се позволява да бъде нарязан на парченца и после паниран и овалян в захар и канела. Оттам и името на десерта - лече фрита, което в превод означава пържено мляко.