Начин на приготвяне
Млякото, което използвах е домашно козе мляко.
Във висока и широка тенджера слагаме прясното мляко и захарта (по желание може да добавим една пръчка канела и да остържем една шушулка бурбонска ванилия). Слагаме на котлона и загряваме, когато заври, оттегляме и добавяме содата и разбъркваме.
Възможно е сместа да шупне, затова ни е необходима висока тенджера. Пак връщаме на котлона и варим на среден огън - при мен 6 или 7 степен на котлона. Сместа трябва да ври, а не просто да къкри.
Желателно е да не оставаме сместа без надзор (на няколко пъти тръгна да ме търси), да бъркаме от време на време - иначе започва да пръска.
Из повечето сайтове пише, че сместа се сгъстява за час, час и половина. При мен стана готова за 30-40 минути, но това го отдавам на високата масленост на домашното мляко.
На снимките в галерията се вижда, че когато е готова сместа, при бъркане с бъркалка, се вижда дъното. Тогава оттегляме от котлона и бързо преместваме соса в друг съд. Крайният продукт е около 350-400 грама.
Така приготвено дулсе де лечето съхраняваме в хладилник до 1 месец, като можем да го използваме за направата на различни сладкиши, или просто да си го хапнем с лъжичка.
Информация: Из руските сайтове пише, че сосът приготвен с козе мляко се нарича кахета, а този с краве мляко - варена сгущенка (дулсе де лече), затова и така си позволих да кръстя рецептата.
Коментари