Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Испански десерт Лече Фрита

Испански десерт Лече Фрита

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Испански десерт Лече Фрита9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
24
"Испанската кухня се слави със своите сладки вкусотии, а десерт Лече Фрита е нейна гордост"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л.
  • захар - 150 г
  • брашно - 100 г
  • нишесте - 50 г царевично, натурално
  • канела - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • За панировката
  • брашно - около 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • За овалване
  • захар - около 100 г кристална
  • канела - 2 щипки или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте 600 мл от млякото със захарта. В останалото разбийте нишестето и канелата с щипка сол.

Когато млякото е готово да заври налейте сместа с брашното при непрестанно бъркане.

Сложете канелата и варете на умерен огън 12 минути при непрестанно разбиване. Ако се опитва да загаря по дъното веднага намалете силата на огъня.

Трябва да получите гъст млечен крем.

Сипете крема в силиконова форма 25х25 см или подобни размери. Целта е пластът да е с дебелина 2 см.

Оставете да изстине и приберете в хладилник за 2 часа или докато хубаво стегне.

Обърнете плочката от стегнат крем върху кухненска дъска и нарежете на приблизително 24 порции.

Овалвайте всяко парче в брашно и после в разбито яйце и пържете в обилно количество олио до златист загар.

Готовите порции лече фрита оваляйте в около 100 г захар, омесена с канела. Направете това докато още са топли.

Да ви е сладко!

* Лече Фрита е традиционен испански десерт, подготвян задължително по великденските празници, но също и през цялата година.

Базата му е мляко, захар, нишесте и брашно, подобно на обикновен крем, с тази разлика, че количеството на сгъстяващата съставка брашно или нишесте е повече, с което се постига по-гъста консистенция.

Така се позволява да бъде нарязан на парченца и после паниран и овалян в захар и канела. Оттам и името на десерта - лече фрита, което в превод означава пържено мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: