Начин на приготвяне
За рецептата за лимецово хлебче със сода яйцата се разбъркват на пяна.
В киселото мляко се изсипват яйцата и се разбърква много добре.
Прибавя се содата и се оставят да шупне за 3 мин.
След това се прибавя зехтин.
В лимецовото брашно се слага солта и захарта.
Разбърква се много добре.
В средата се прави кладенче и се изсипва сместа от яйцата, киселото мляко и содата.
С дървена лъжица се забърква меко тесто като за бъркана питка. Не се меси на ръка и не се добавя допълнително брашно.
Изсипва се във форма за печене, която е намазана с брашно и зехтин.
Печем хлебчето от лимец в предварително загрята фурна 40 мин. на 160 градуса.
Когато се извади от фурната, соденото хлебче се завива с кърпа за 10 мин., след което се изважда от формата.