Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Вкусен ретро кекс с 1 яйце

Вкусен ретро кекс с 1 яйце

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Вкусен ретро кекс с 1 яйце
Снимка: Аника Войт
1 / 4
28/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Ретро кекс, който отново връщаме на мода, просто защото е невероятно вкусен"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 пак.
  • сода - 1 ч.л.
  • какао - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С помощта на миксер разбийте около 5 минути яйцето, заедно със захарта, олиото и едно пакетче ванилия на прах. Ще се получи мек и пухкав крем.

Към сместа налейте и леко затопленото прясно мляко. Разбъркайте отново. Брашното смесете с бакпулвера и заедно ги пресейте със сито.

Започнете да го добавяте на части към сместа. Добавяйте няколко лъжици, разбърквайте. След това още няколко лъжици и пак разбърквайте.

Така няма да се образуват бучки и сместа ще остане гладка. Щом добавите цялото количество, ще се получи гъста еднородна смес. В отделна купа отделете от сместа около 5 с.л. Към тях добавете какаото и разбъркайте. Тази смес ще служи за украса на кекса.

Загрейте фурната на 180 градуса (без вентилатор, решетката на фурната на средна позиция).

Вземете формата за кекс и я намажете с малко олио. Разнесете мазнината на всякъде. Отгоре поръсете с половин шепа брашно. Изтупайте съда, така, че брашното да покрие цялата площ на съда. Това са прави, за да не залепне вече изпеченият сладкиш.

Изсипете половината от кексовата смес. Отгоре сложете какаовата смес, а над нея останалата половина от бялата.

Сложете Вкусния ретро кекс с 1 яйце да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути.

Може да проверите дали е напълно готов, като забиете клечка за зъби в основата. Ако след изваждането и не остава смес по нея, кексът е готов.

Извадете ретро сладкиша и изчакайте да се охлади за 10 мин. След това обърнете формата под голяма чиния и тупнете дъното ѝ. Кексът ще се отдели лесно и е готов за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: