Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Ретро лимецов кекс

Ретро лимецов кекс

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Ретро лимецов кекс
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
23/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Защо да си направите този кекс от лимец? Защото е вкусен, здравословен и ароматен. Все причини да ви стане любим!"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • кафява захар - 250 г
  • лимецово брашно - 300 г + 3 щипки за поръсване на тавата.
  • олио - 6 с.л.
  • масло - 50 г
  • вода - 100 мл.
  • лимон - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата за сладкиша се разбиват на пяна в отделна купа.

Прибавя се захарта.

Яйцата се разбъркват със захарта и се оставят 20 мин., за да започне захарта да се разтопява, след което се разбиват до побеляване.

Лимонът за кекса се измива много добре и се настъргва на ситно ренде.

Водата се затопля леко и малка купа.

Прибавя се олиото и се разбърква много добре.

Лимецовото брашно се изсипва с купа, в която ще се разбърква.

Прибавя се букпулверът и настърганата лимонова кора.

Разбърква се много добре.

В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипват яйцата със захарта и водата с олиото.

Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.

Маслото се разтопява и се изсипва в тавичката, в която ще се пече.

Прибавя се 3 щипки брашно и тавата се намазва от всички страни с масло и брашно.

В тавата се изсипва сместа за лимецовия кекс.

Пече се 40 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.

След като изстине, ретро лимецов кекс се нарязва на квадрати и се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Людмила
Людмила
Изгледа чудесно и вкусно!
28.08.2022 09:54
1
1
Покажи всички подкоментари