Боб в гърне по манастирски без домати

Мария БожиловаМария Божилова
Готвач
246
1k
733
287
3
02/10/2020
"Цяло гърне боб по манастирски си приготвяме, защото имаме гърла за хранене и те искат по двойна порция"
Приготвяне30 мин.
Готвене180 мин.
Общо210 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо232
  • Преглеждания за месеца55
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • бял боб - 1 кг.
  • сушен лук - 4 с.л.
  • сушени чушки - 3 с.л.
  • сушени моркови - 3 с.л.
  • червен пипер - 3 с.л.
  • сода - 1 к.л.
  • сушен джоджен - 1 с.л.
  • зехтин - 50 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 ч. След накисването водата се изхвърля.

Бобът се слага в тенджера и се залива със студена вода.

Слага се на котлона да заври, след което се изхвърля водата.

Налива се студена вода и отново се слага да заври. По този начин се изхвърля три пъти водата след завиране.

В четвъртата вода след завиране се прибавя содата, оставя се да ври 10 мин. на слаб огън, след което котлона се изключва.

Изсипва се водата, като бобът се изсипва в дълбоко гърне. Сушеният лук се разбърква със зехтина и се прибавя към боба.

Прибавят се сушените моркови, червени чушки, джоджен и сол.

Разбърква се и се похлупва с капака. Слага се във фурната на 160 градуса.

Боб чорбата се вари 2 ч. без да се бърка.

Бобът в гърне по манастирски без домати е готов.

Гевгир за ориз, боб, леща и киноа-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Гевгир за ориз, боб, леща и киноа
4.60 лв.
3.54 лв.
Виж ››

Гевгирът за ориз може да се ползва за миене и на други зърнени или бобови култури. Има удобна дръжка и интересна форма. Гевгирът би бил чудесно допълнение към колекцията ви от готварски съдове.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар