Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 ч. След накисването водата се изхвърля.
Бобът се слага в тенджера и се залива със студена вода.
Слага се на котлона да заври, след което се изхвърля водата.
Налива се студена вода и отново се слага да заври. По този начин се изхвърля три пъти водата след завиране.
В четвъртата вода след завиране се прибавя содата, оставя се да ври 10 мин. на слаб огън, след което котлона се изключва.
Изсипва се водата, като бобът се изсипва в дълбоко гърне. Сушеният лук се разбърква със зехтина и се прибавя към боба.
Прибавят се сушените моркови, червени чушки, джоджен и сол.
Разбърква се и се похлупва с капака. Слага се във фурната на 160 градуса.
Боб чорбата се вари 2 ч. без да се бърка.
Бобът в гърне по манастирски без домати е готов.