Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб чорба»Боб в гърне по манастирски без домати

Боб в гърне по манастирски без домати

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Боб в гърне по манастирски без домати
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
10
"Цяло гърне боб по манастирски си приготвяме, защото имаме гърла за хранене и те искат по двойна порция"

Необходими Продукти

  • бял боб - 1 кг.
  • сушен лук - 4 с.л.
  • сушени чушки - 3 с.л.
  • сушени моркови - 3 с.л.
  • червен пипер - 3 с.л.
  • сода - 1 к.л.
  • сушен джоджен - 1 с.л.
  • зехтин - 50 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 ч. След накисването водата се изхвърля.

Бобът се слага в тенджера и се залива със студена вода.

Слага се на котлона да заври, след което се изхвърля водата.

Налива се студена вода и отново се слага да заври. По този начин се изхвърля три пъти водата след завиране.

В четвъртата вода след завиране се прибавя содата, оставя се да ври 10 мин. на слаб огън, след което котлона се изключва.

Изсипва се водата, като бобът се изсипва в дълбоко гърне. Сушеният лук се разбърква със зехтина и се прибавя към боба.

Прибавят се сушените моркови, червени чушки, джоджен и сол.

Разбърква се и се похлупва с капака. Слага се във фурната на 160 градуса.

Боб чорбата се вари 2 ч. без да се бърка.

Бобът в гърне по манастирски без домати е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: