Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Боб в гърне по родопски

Боб в гърне по родопски

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Боб в гърне по родопски
Снимка: Аника Войт
1 / 2
27/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
210 мин.
Общо
270 мин.
Порции
4
"Класическа рецепта от едно време, която е гордост за родопския край - боб в гърне"

Необходими Продукти

  • боб - 400 г
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 2 бр. печени червени
  • чубрица - 1 с.л. суха
  • джоджен - 1 с.л. сух
  • сол - на вкус
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително накиснете боба в студена вода от предната вечер.

На стрината той ще е хубаво набъбнал. Изсипете водата, изплакнете добре.

Сложете го в глиненото гърне и налейте вода, да го покрие около 4 пръста.

Затворете съда и го сложете във фурната.

Много е важно гърнето да се сложи в студена фурна. В противен случай рискувате да се спука.

Включете фурната за първите 15 минути на 180 градуса, след което намалете на 120-130 и оставете да ври поне час.

Щом бобът в гърне уври добре, си подгответе зеленчуците.

Измийте и обелете една глава лук, моркова и ги нарежете на ситно. Чушката обелете и също наситнете. Прибавете зеленчуците в гърнето с постния боб. Добавете също 3-4 с.л. олио.

Отново върнете във фурната и оставете да врат още около 3 часа. Нека хубаво да се развали бобът. Гответе бобената яхния отново на ниска степен на фурната.

Щом ястието е готово, е време да го запържим. Отделете от съда два черпака от соса.

Обелваме втората глава лук на сито. В малко тиганче или друг подходящ съд загрейте три супени лъжици олио и запържете лука до златисто. Веднага след това сложете към него и брашното и червения пипер.

Бъркайте много енергично за няколко секунди и добавете внимателно предварително подготвения сос от боба. Не спирайте да бъркайте и щом сместа се сгъсти, я добавете цялата в гърнето.

Върнете съда във фурната за около 25 минути.

Бобът в гърне по родопски е готов.

Ако имате възможност, сервирайте порциите в малки глинени гювечета или друг етно съд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: