Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка за почивните дни

Питка за почивните дни

Питка за почивните дни
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Ще почивате, но след като замесите и опечете питата"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл топло
  • мая - 30 г
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 1 кг
  • сусам
  • маково семе
  • масло - 100 г разтопено за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо маята се разтваря заедно със захарта в част от топлото прясно мляко. След като шупне се добавя в брашното заедно с олиото, останалото прясно мляко, солта, яйцата, като се отделя един жълтък за намазване отгоре на питката.

Замесва се средно меко тесто и се оставя да удвои обема си покрито с фолио. Разделя се на три топки. Всяка се разточва на кръгла кора и се намазва с масло. Нареждат се корите една върху друга, като последната не се намазва.

С нож се нарязва на 16 триъгълника. После получените триъгълници два по два се слепват, като се поставят един върху друг и се завиват на една страна. Оставя се питката да си почине 20 минути.

Намазва се питката с разбит жълтък с една лъжица олио, поръсват се семена.

Печем питката в умерена фурна 170 градуса до готовност. Изважда се и намазваме с малко масло за мека коричка, после се начупва и поднася на трапезата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: