Начин на приготвяне
Сварете тиквата обелена и на парчета с едната пръчка канела до пълно омекване. Отцедете я, подсушете и пасирайте на гладко пюре. Оставете да изстине почти напълно.
Загрейте млякото с другата пръчка канела и когато кипне, го дръпнете от огъня и оставете да инфусионира, докато изстине до телесна температура.
Разбийте яйцата до втечняване. Сипете към тях тиквеното пюре, кондензираното мляко и прясното мляко. Хубаво разбийте и опитайте с пръст.
Ако е нужно, добавете още малко кондензирано мляко, тъй като зависи от марката и някои са по-наситени на сладост, други не чак толкова. Това го знам от личен опит, защото при различните марки, слагайки едно и също количество, понякога има разлики. Роля играе и доколко е сладка самата тиква.
Затова опитването е най-добрия подход, като винаги имате предвид, че към крема ще има и допълнителна сладост от карамела.
Карамелизирайте захарта и разпределете по чашките. Когато стегне, налейте от сместа без да стигате до горе.
Подредете в тава, пълна със студена вода, като нивото и трябва да е до половината на съдчетата.
Печете невероятния крем карамел на ниска температура - 135 градуса за 2 часа. Когато докоснете с пръст повърхността на крема, трябва да е стегнал, но не прекалено твърд.
Оставете крем карамела с тиква и канела да изстине в изключената фурна и после приберете в хладилник за 2-3 часа преди да сервирате.
Да ви е сладко!