Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем Карамел»Крем карамел с тиква и канела

Крем карамел с тиква и канела

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Крем карамел с тиква и канела
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
04/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
145 мин.
Общо
165 мин.
Порции
12
"Ароматен крем карамел с канела и тиква - ще се влюбите от пръв поглед в него"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 450 мл
  • яйца - 5 бр. XL /или 6 бр. М/
  • кондензирано мляко - 160 г
  • захар - около 100 г /за карамела/
  • канела - 2 пръчки
  • тиква - 450 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете тиквата обелена и на парчета с едната пръчка канела до пълно омекване. Отцедете я, подсушете и пасирайте на гладко пюре. Оставете да изстине почти напълно.

Загрейте млякото с другата пръчка канела и когато кипне, го дръпнете от огъня и оставете да инфусионира, докато изстине до телесна температура.

Разбийте яйцата до втечняване. Сипете към тях тиквеното пюре, кондензираното мляко и прясното мляко. Хубаво разбийте и опитайте с пръст.

Ако е нужно, добавете още малко кондензирано мляко, тъй като зависи от марката и някои са по-наситени на сладост, други не чак толкова. Това го знам от личен опит, защото при различните марки, слагайки едно и също количество, понякога има разлики. Роля играе и доколко е сладка самата тиква.

Затова опитването е най-добрия подход, като винаги имате предвид, че към крема ще има и допълнителна сладост от карамела.

Карамелизирайте захарта и разпределете по чашките. Когато стегне, налейте от сместа без да стигате до горе.

Подредете в тава, пълна със студена вода, като нивото и трябва да е до половината на съдчетата.

Печете невероятния крем карамел на ниска температура - 135 градуса за 2 часа. Когато докоснете с пръст повърхността на крема, трябва да е стегнал, но не прекалено твърд.

Оставете крем карамела с тиква и канела да изстине в изключената фурна и после приберете в хладилник за 2-3 часа преди да сервирате.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: