Начин на приготвяне
Рецептата е здравословен и диетичен вариант на класическия крем карамел с тиква.
В подходящ съд разбиваме яйцата с прясното мляко. Ако използвате миксер за разбиването на млякото и яйцата, не го включвайте на максималната степен, за да не се образува прекалено много пяна.
Почистваме тиквата, като махаме семената и белим кората. Нарязваме необходимото количество на кубчета и слагаме да се свари.
След като тиквата е сварена, я изцеждаме от водата. В друг съд поставяме сварената тиква и пасираме. Постепенно добавяме яйчната смес, разтопеното масло и ванилията.
Ако тиквата ви е сладка, можете да не слагате много стевия. Важно при подслаждането със стевия е да опитвате, за да не стане прекалено сладка. Ако прекалите, може да се появи леко горчив послевкус. Препоръчвам ви да използвате течна стевия с дозатор. По този начин по-лесно ще контролирате добавянето и.
След това разпределяме в десет купички и печем на водна баня като класически крем карамел.
На водна баня и не прекалено слаба фурна.
Ако се опасявате, че ще остане смес може да изсипете сместа в йенски стъклен съд и да печете по този начин. Ако изберете този вариант на печене, ще трябва да разделите крема с тиква на десет парчета.
Това е рецепта по диета Зоната. Този тиквен десерт е за десет блока протеини /яйцата и прясното мляко/, въглехидрати/ тиквата и прясното мляко и мазнини – маслото.
В случай че го разпределите на десет равни части, във всяка ще има по 1 БПВМ.