Начин на приготвяне
Ябълките се измиват и се обелват. Плодовете се почистват се от семките. Нарязват се на малки кубчета.
В голям съд (тенджера - 3 л) се слагат ябълките, заливат се с водата и се прибавя захарта.
Варят се до омекване, като първоначално котлона е на максимална степен, а след това се намалява наполовина.
Периодично се разбърква, за да не залепне. Опитва се на вкус, ако не е достатъчно сладко - сложете още захар.
Количеството захар е ориентировъчно, тъй като ябълките имат различна сладост. Когато течността се изпари и остане съвсем малко се слагат лимонтузуто и пектинът. Изключва се котлона и се продължава да се бърка, докато не утихне.
Готовото сладко се изсипва веднага в малки бурканчета, затварят се и се обръщат веднага с капачката надолу, за да вакуумират. Оставят се 4-5 часа с капачките надолу.