Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов кекс с тиква

Шоколадов кекс с тиква

Шоколадов кекс с тиква
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Винаги обичаме да си похапваме в следобедните часове малко вкусен кекс"

Необходими Продукти

  • краве масло - 100 г (меко)
  • захар - 170 г
  • яйца - 3 бр.
  • ванилова захар - 1 пак.
  • прясно мляко - 80 мл
  • брашно - 190 г
  • бакпулвер - 5 г (1/2 пак.)
  • тиква - 180 г (настъргана)
  • какао - 1 с.л. (пълна)
  • шоколад - 100 г (на капки)
  • джинджифил - 1/2 ч.л.
  • глазура
  • шоколад - 50 г
  • сметана - 50 мл
  • захарни конфети - цветни за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура. Маслото трябва да е меко, но не разтопено.

Настържете почистената и обелена тиква на едро ренде.

В купа сложете маслото, захарта и ваниловата захар и разбийте с миксер за няколко минути.

След това прибавете яйцата едно по едно, като разбърквате след всяко.

Добавете прясното мляко.

В отделен съд пресейте брашното, бакпулвера и какаото.

Започнете да добавяте от сухите съставки на порции.

Ще се получи доста гъсто тесто.

Накрая добавете настърганата тиква, шоколадовите капки и джинджифила.

Разбъркайте сместа със шпатула, за да се разпределят равномерно продуктите.

Прехвърлете сместа в кексова форма, предварително намазана с масло или олио.

Сложете шоколадов кекс да се пече на 170 градуса с вентилатор за около 40-45 минути до суха клечка.

След изпичане извадете кекса от формата и охладете върху решетка.

За глазурата загрейте течната сметана до степен на завиране. Махнете от котлона и начупете вътре шоколада. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и оставете да се охлади.

Намажете вече охладения шоколадов кекс с тиква с глазурата и поръсете по желание със цветни захарни конфети или ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: