Начин на приготвяне
Добре е всички продуктите се оставят на стайна температура поне половин час, преди да започнете да приготвяте нежните палачинки с грис.
Разбийте яйцата заедно с щипка сол и захар. Добавете прясното мляко и водата. В сместа прибавете и пресятото брашно заедно със содата бикарбонат.
Накрая допълнете с една чаена чаша грис. Хубаво било всички съставки да се разбият с миксер или друг подходящ кухненски уред. Разбивайки на ръка, може да останат малки бучки (от гриса), които ще направят палачинките ви не токова меки и нежни.
Щом сместа е добре разбита до гладка еднородна смес с гъстота на боза, я отделете настрани за 10 минути.
Загрейте тигана за палачинки, но не на най-силната степен на котлона.
С черпак изсипете е него част от сместа. С въртете на китката наклонете тигана на всички страни, за да може сместа покрие цялата площ.
Изпечете нежните палачинки с грис от двете страни до готовност.
Още топли ги намажете с малко масло.