Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав кекс Мравуняк

Пухкав кекс Мравуняк

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Пухкав кекс Мравуняк
Снимка: Мария Симова
1 / 4
09/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
16
"Пухкав кекс, който си има и глазура, за да предизвика още повече бурни овации и комплименти, щом близките ви го опитат"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 400 г
  • ванилия - 2 бр.
  • портокал - 1 бр. кората
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 500 г
  • бакпулвер - 2 бр. (20 г)
  • шоколадови пръчици - 60 г
  • глазура
  • пудра захар - 0.5 ч.ч.
  • какао - 1 с.л.
  • прясно мляко - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този любим сладкиш Мравуняк отделете белтъците от жълтъците в отделни купи. Разбийте белтъците с щипка сол на пяна и оставете настрани.

Добавете захарта, ванилиите и олиото при жълтъците и разбийте много добре, прибавете киселото мляко, настърганата на ситно ренде портокалова кора и отново разбъркайте добре.

Пресейте брашното и добавете бакпулвера, разбъркайте. Прибавете ги към яйчената смес и разбъркайте добре до еднородна смес.

Към сместа добавете разбитите белтъци и бъркайте бавно с шпатула до еднородна смес.

Накрая прибавете шоколадовите пръчици и смесете добре с шпатулата. Сипете сместа в намазана с масло форма за кекс и разпределете равномерно.

Поставете формата в предварително нагрята на 170 градуса фурна и печете за 40-45 минути до суха клечка.

Извадете готовия кекс от фурната и оставете да се охлади, обърнете върху подходяща чиния.

Пригответе си глазурата, като смесите пудрата захар, какаото и добавите прясното мляко, разбъркайте до еднородна смес и намажете охладения пухкав кекс Мравуняк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: